6. veljače 2022.

Melani Grabar i njezin dom koji spaja moderno i tradicionalno

Hdizajn Magazin donosi novu rubriku u kojoj ćemo objavljivati intervjue sa zanimljivim osobama i fotografije njihovih inspirativnih interijera. Na početku putujemo u kuću nedaleko Rijeke u kojoj živi Melani

Da bi našoj stranici dali dodatnu vrijednost već na samom početku odlučili smo dio hdizajna rezervirati za tekstove o našim projektima i kolekcijama te o uređenju interijera, a sada idemo i korak dalje. Upoznat ćemo vas sa zanimljivim ljudima i njihovim toplim domovima. Periodički ćemo objavljivati intervjue s onima koje smo upoznali upravo kroz hdizajn. To su naši dragi kupci koji su nas osvojili s predivnim interijerima te smo stoga odlučili pisati i o njima u ovoj posebnoj rubrici našeg hdizajn Magazina. Na početku putujemo u kuću nedaleko Rijeke u kojoj živi Melani. Upoznajte ju u nastavku…

Tko je Melani Grabar?

Bavim se grafičkim dizajnom i fotografijom, što je kreativan posao koji mi također daje i mogućnost stvaranja fleksibilnog rasporeda pa tako u slobodno vrijeme provodim vrijeme u šetnjama prirodom sa psom, DIY projektima i uređenjem doma. Obožavam sve vezano uz umjetnost i dizajn, volim putovati, čitati i stvarati bilo što kreativno. Živim s dečkom i psom u renoviranoj staroj kući nedaleko Rijeke, na (za mene) savršenoj lokaciji – izvan gradske gužve, ali u blizini i šume i mora.

Kako biste opisali stil uređenja interijera Vašeg doma?

Kako opisati ovaj interijer koji je nastajao nekoliko godina? Radi se o potpunoj obnovi obiteljske starine, a veliku većinu posla odradili smo sami. Od zidova do podova, uz pomoć obitelji i uz puno strpljenja, nastalo je ono što danas zovem domom. Ponekad imam osjećaj da je on izabrao mene, a ne ja njega. Puno namještaja čine restaurirane starine koje su nekako pronašle put do ovog interijera – nešto iz obiteljskog nasljeđa, a nešto iz traganja za starudijama po zabačenim istarskim selima, a onda šlajfanja i pituranja. Iako je inicijalno postojao projekt, neke stvari se nisu mogle predvidjeti. Ima tu svega – “Thonet” stolica kupljenih za 20 kuna, stare i teške komode jedva donesene iz uskih bakarskih uličica, vrata iz neke konobe za koja smo mislili da ćemo ih izgubiti po buri na autocesti…

Puno je tu i dekorativnih detalja, tzv. starudija koje godinama skupljam po buvljacima – od starih ploča, okvira, vaza, satova… Ima tu i dosta modernih, često i minimalističkih detalja. Mnogi su od njih i ručni rad, kao što je stubište za čiji je drveni dio zaslužan nono stolar, a za ogradu dečko i njegov tata. A moj tata je pak bio “glavni” od knaufa, struje i tko zna čega ne…

Jako mi je bilo stalo do toga da očuvamo što je više moguće izvornih elemenata u kući, kao što su stare grede, a pravi je izazov bio ukomponirati ih s modernim detaljima poput ograde, no mislim da smo uspjeli. Rekla bih da je interijer jedna eklektična kombinacija modernog i tradicionalnog.

Što za vas znači riječ dom?

Dom je za mene više od samo mjesta gdje spavam i jedem. Svaka sitnica u ovoj kući je stvarno napravljena prema našem “guštu”, kao što je i užitak bio gledati kako od golih starih zidova nastaje nešto novo i lijepo. Ideja je bila stvoriti topao i ugodan prostor s karakterom, prilagođen našim potrebama koliko god je to bilo moguće. Ništa manje ni ne dolazi u obzir, pošto je ovo mjesto gdje živim i radim, drugim riječima provodim gotovo cijeli dan.

Koji Vam je nadraži kutak u domu i zašto?

Meni najugodnija prostorija je ujedno ona u koju danju ulazi najviše sunčevog svjetla, a navečer se pretvara u umirujući prostor s tamno zelenim zidom – spavaća soba.

Još jedna izrazito draga prostorija koja je od svih možda najviše napravljena “prema projektu” je kupaonica. Nekad dječja spavaća soba, a danas kupaonica, zadržala je originalne drvene grede (ručno brušenje stogodišnjih greda – don’t try this at home), a tu su, naravno, i restaurirani second-hand ormarići.

Dom je za mene više od samo mjesta gdje spavam i jedem. Svaka sitnica u ovoj kući je stvarno napravljena prema našem “guštu”, kao što je i užitak bio gledati kako od golih starih zidova nastaje nešto novo i lijepo.

Može li se kroz uređenje Vašeg životnog prostora otkriti ono s čime se bavite, a to je grafički dizajn i fotografija?

Apsolutno, oduvijek sam se bavila kreativnim stvaralaštvom i to je nešto što me veseli i ispunjava. Za mene je sve to povezano, bilo da se radi o dizajnu, crtanju, fotografiji, restauraciji namještaja ili bilo kojem DIY projektu koji mi padne napamet, a vjerujem da se to i vidi u ovom interijeru.

U Vašem domu imate i naše hdizajn postere: Skicu, Linije i Obzor 1. Kako je išao proces odabira, zašto je odabir pao baš na te postere?

Ono što stvarno volim i podržavam su kvalitetni radovi osobito domaćih kreativaca. Imam nekoliko hdizajn postera koji su me estetski oduševili svojom jednostavnošću oblikovanja i pročišćenom kompozicijom, a kromatski su se savršeno nadovezali na interijer. Jedina im je mana što se ne možeš odlučiti za samo jednog jer su stvarno predobri, a već sam zapazila i neke nove koji bi se uklopili u kolekciju.

Imate li neke nedovršene projekte, ideje ili planove za Vaš interijer?

Haha, nekad mi se čini da je moj interijer jedan veliki work in progress jer nikad ništa nije potpuno dovršeno. Kako to već biva sa starim kućama, uvijek tu ima prostora za gletanje, farbanje, popravke, DIY projekte… Isto tako, mi se mijenjamo, a i interijer zajedno s nama.

Ako ništa drugo, uvijek se nađe neka stara stolica za restauraciju!

FOTOGRAFIJE: MELANI GRABAR

Komentari (1)

Komentari su zaključani.

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici Nema proizvoda u košarici