26. srpnja 2022.

Darko Lubitsch: U mojem domu svaka stvar ima svoju priču

Nastavljamo seriju naših intervjua i ovog puta vodimo vas u Njemačku, u jedan poseban elegantni dom u kojem su svoje mjesto pronašli i naši hdizajn posteri…

Nastavljamo seriju naših razgovora i ovog puta vodimo vas u Njemačku, u jedan posebno elegantni dom u kojem su svoje mjesto pronašli i naši hdizajn posteri. Naime, upoznavanje i komunikacija s Darkom krenula je upravo kroz hdizajn, nakon njegove prve narudžbe postera. Nakon što smo vidjeli fotografije interijera njegovog doma, željeli smo ovog našeg sugovornika i njegov interijer predstaviti i svima vama.

Tko je Darko Lubitsch?

Ja sam vizualno-konceptualni umjetnik prisutan u svijetu modnog i grafičkog dizajna više od 20 godina. Radim kao glavni i odgovorni dizajner za jedan uspješan „Design-Office“ smješten na samom jugu Bavarske, u blizini predivnog Chiemsee jezera. Tu zajedno sa svojim timom stvaram kolekcije za 20ak renomiranih internacionalnih klijenata.

Moji poslovni interesi su oduvijek bili vezani uz modu i grafiku, te je fascinacija fotografijom i dizajnom interijera bila prirodan slijed i kreativni fokus mog stvaralaštva. Tako da „sa strane“ uvijek imam različite projekte vezane upravo uz fotografiju i dizajn interijera. Uživam u tome što radim jer mi je posve prirodno da su dizajn i kreativnost u svakom trenutku okosnica moga dana, kako poslovno tako i privatno. Ja uvijek kažem: ili se rodite kao kreativna osoba ili to naprosto niste.

Kako biste opisali stil uređenja interijera Vašeg doma?

Oduvijek sam težio prirodnim bojama i materijalima jer su pandani ljepotama prirode koja je neponovljiva i prekrasna u svojoj jednostavnosti. Postoje izvjesni trendovi interijera koji trenutno budu jako popularni među ljudima i koji se zahvaljujući socijalnim medijima dupliciraju brzinom svjetlosti. Na posljetku se dogodi apsolutna monotonija jer imate osjećaj da svi stanovi izgledaju potpuno isto. Svi imaju iste stolice, iste lampe, iste knjige na stolu…

Moj stil je uvijek bio jako klasičan – bazni tonovi i teksture bijele, bež ili smeđe boje. Kontrast sam uvijek stvarao kroz detalje u crnoj boji. Volim matirane površine, kamen, mramor, prirodno drvo…. materijale koji su prirodno vizualno otmjeniji. Dobar bazni dizajn akcentiram mesingom ili zlatnom bojom koja zaokružuje ukupni dojam.

Uz to obožavam antikvitete i klasike dizajna. Antikvitete najčešće pronalazim na svojim putovanjima – tako da svaka kupljena stvar ima svoju priču i podsjeća na neko posebno mjesto ili događaj. Mislim da antikviteti u svaki dom unesu jako dobru energiju.

Gubi, Poulsen, Knoll, Lambert, Fornasetti, Dedar, Hermès, Biedermeier… pa čak i IKEA, ZARA Home…sve se to može pronaći u mojem osobnom prostoru. Sve je samo stvar pravih proporcija, tekstura, materijala i naravno dobre i originalne ideje.

Fotografije: Privatni album, Darko Lubitsch

Što za vas znači riječ dom?

Za mene je dom jedna od najbitnijih stvari u životu. To je mjesto koje vas definira, mjesto kojem se rado vraćate, vaše utočiste. Bez daljnjega, nečiji dom je u svakom slučaju u većem dijelu, ako ne i u potpunosti, projekcija osobnog ukusa, osobnog standarda te osobne vizualne estetike. Ukratko moglo bi se reći da je naš dom vizualna „vizitka“ našeg života i nas kao osoba.

Kao sto sam već spomenuo, u mojem stanu svaka stvar ima svoju priču i svaka moja kupnja je smislena i nadograđuje se na već postojeću „priču”. Nisam obožavatelj stanova/kuća koji se uređuju u jednom dahu pa na kraju izgledaju kao izložbeni saloni ili „instagram“ stanovi bez duše. Mislim da vas dom mora rasti zajedno s vama i da mora imati neku svoju priču.

Koji vam je nadraži kutak u stanu i zašto?

Moj omiljeni kutak u stanu je dnevni boravak – mjesto na divanu pored prozora je idealan za čitanje. Već od ranog djetinjstva obožavam knjige i magazine. Upravo iz njih još uvijek crpim najveću inspiraciju, ali na način da budu kao neki trigger za nove projekte i ideje.

Zna se dogoditi da sve površine u stanu budu pretrpane knjigama, magazinima, brošurama sa putovanja – ponekad doslovno nema mjesta da odložite bilo kakav drugi predmet. Inspiracija vam se pretežno dogodi u najčudnijim satima, tako da nemam mira dok se to ne utjelovi u nekom konkretnom projektu. Tek nakon tog kreativnog procesa sam spreman na slaganje stvari na svoje mjesto. Moja biblioteka doslovno puca po svim šavovima. Ako vam kažem da upravo čekam novu dostavu knjiga, da se zaključiti da toj „ovisnosti“ naprosto nema kraja…

Puno putujete. Možete li izdvojiti neki zanimljivi interijer koji Vas je posebno oduševio?

Rekao bih da je ovo definitivno najteže pitanje. Naime, jako sam zahvalan na prilikama koje imam u smislu raznih putovanja koja me uvijek nanovo oduševe i gdje mogu napuniti svoje kreativne baterije. Postoji toliko predivnih destinacija tako da je uistinu jako teško izdvojiti samo jednu od njih kao najbolju ili najzanimljiviju.

Jako cijenim rad Joseph Diranda, Albano Daminata, Nam Dang Mitchell, Jean-Louis Deniota… to su već godinama moji najdraži dizajneri interijera.

Ali ako bih istaknuo nešto, onda recimo OLIVETTI Showroom u Veneciji koji je svojedobno pretvoren u muzej. Apsolutan klasik dizajna talijanskog arhitekta Carla Scarpe. Svaki put me fascinira činjenica koliko je dizajner uspio oživjeti taj prostor te me oduševljava svojom sofisticiranom jednostavnošću i funkcionalnošću – čak i nakon svih ovih godina taj prostor još uvijek djeluje moderno i relevantno. To je za mene definicija i primjer dobrog i promišljenog designa.

Inače jako cijenim rad Joseph Diranda, Albano Daminata, Nam Dang Mitchell, Jean-Louis Deniota… to su već godinama moji najdraži dizajneri interijera.

Što Vas generalno inspirira po pitanju uređenja interijera?

Svaka priča ili projekt kreću od svojih koordinata. Mislim da uvijek morate poštovati samu destinaciju na kojoj je objekt smješten. Apsurdno je primjerice uređivati kuću u „skandinavskom“ stilu smještenu na jugu Dalmacije. Ili stan u „pariškom“ stilu u centru Bavarske.

Ja inspiraciju pronalazim u samom prostoru, u svjetlu koje ulazi u taj prostor, u energiji samog mjesta. Ostatak se dogodi sasvim spontano i manje-više u sekundi. Ostavite me u praznom prostoru i vratite se nakon pet minuta. Odmah ću vam znati reci što, gdje i kako. Dajte mi deset minuta pa vam mogu priložiti i skicu… haha. To je definitivno najljepša moguća igra za kreativni um.

Mislim da se devedeset posto hdizajn postera savršeno uklapa u moj interijer tako da je odabir bio jako jednostavan.

U Vašem domu imate i naše hdizajn postere. Kako ste doznali za hdizajn i kako je išao proces odabira?

Hdizajn postere i sam brend otkrio sam kroz preporuku dragih prijatelja i kroz društvene mreže. Obožavam kreativne i talentirane ljude koji su vjerni svojim vlastitim vizijama. Takve ljude i projekte uvijek rado podržavam. U mojem stanu trenutno imam tri hdizajn postera: Linije 1, Parabolu 2 i Andreu. Mislim da se devedeset posto hdizajn postera savršeno uklapa u moj interijer tako da je odabir bio jako jednostavan. Posteri koje imam su u biti pronašli mene. Trenutno preuređujem svoj apartman u Dalmaciji i mislim da će se hdizajn posteri iz serije minimalizam također odlično uklopiti u novi prostor.

Koji su Vam planovi za budućnost?

Planiranje nije loše, ali ponekad se najbolje privatne i poslovne stvari dogode iznenada i potpuno spontano. Vi samo trebate vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Ja vjerujem da sve u životu dođe na pravo mjesto… u mojem slučaju uvijek bolje od onoga što sam uopće planirao i očekivao. Zato volim pustiti da me život iznenadi, a onda mi je izazov pružiti najbolje od sebe u pravom trenutku. Konačni rezultat je uvijek najbolja i najljepša nagrada. Dakle, imajte povjerenja u život i uživajte u svakoj minuti… najbolje stvari tek dolaze.

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici Nema proizvoda u košarici