12. prosinca 2019.

Moja božićna priča

Jako sam sretan da se otvaranje hdizajn projekta dizajnerskih plakata poklopilo s ovim blagdanskim vremenom. Već dugo radim na ovom projektu. Zapravo, u glavi mi je još od onog trenutka kada sam krenuo s dizajniranjem kalendara/plakata prije nekoliko godina.

Još od djetinjstva sam obožavao Božić na gotovo neprirodan način. Roditelji su mi pričali da sam, kada sam bio toliko mali da se toga i ne sjećam, imao posebnu povezanost s božićnom jelkom. U kući djede i bake jelka se, po tradiciji, unosila u kuću i ukrašavala na Badnjak u popodnevnim satima. Stajala je u sobi u kojoj se nije grijalo kako toplina ne bi naštetila iglicama. I obavezno je bila smještena tik uz prozor koji je bio s ulične strane kući. Zavjese su morale biti razmaknute, a najljepše kuglice su na drvcu bile upravo s ulične strane, kako bi se prolaznici mogli diviti posebnoj blagdanskoj ljepoti.

Kada se poveća obitelj od najstarijih do najmlađih članova okupila oko stola na badnju večer, družili su se u kuhinji, uz puno hrane i toplu peć na drva. Mene su morali obući u toplu odjeću koja je uključivala i jaknu, šal i rukavice jer sam bio u hladnoj sobi, uz jelku. Roditelji su mi rekli da sam znao satima sjediti na kauču i hipnotizirano gledati u jelku, u staklene srebrne kuglice koje su se desetljećima pažljivo čuvale u kartonskim kutijama i u tamne šarene lampice koje su, koliko se sjećam, kupljene izvan tadašnje Jugoslavije. Čini mi se u Austriji, ali nisam siguran.

I dandanas imam taj isti osjećaj prema božićnim ukrasima kao onda kada sam uživao u Božiću na selu prije tridesetak godina. Jedina je razlika što danas s ukrasima ne čekam Badnjak već s blagdanskim ukrašavanjem krećem krajem studenoga. I svaki tjedan gradim taj blagdanski štimung u stanu. Kada sam bio dijete, želio sam da taj božićni sjaj traje dulje od tek dva tjedna. I kako sam odrastao, iz godine u godinu sam produljivao to razdoblje u kojem vladaju lampice i kuglice.

Fotografije uz ovaj tekst donose dio mog blagdanskog ugođaja, a fotografirao sam ih prošlog Božića. Neki ukrasi ostaju iz godine u godinu, drugi se mijenjaju, prilagođavaju ili nadopunjuju. Primjerice, ova jelka ukrašena je i roza kuglicama koje su ručno bojane kako bih dobio željenu kombinaciju boja iz hdizajn logotipa. Danas se doduše sve može kupiti, ali je posebna sreća ako dio ukrasa izradite ili prilagodite vlastitim rukama, bilo da se radi o ukrasima za bor, adventskom vijencu ili nečem trećem.

Božićno vrijeme mi vraća tu zaljubljenost u blagdanski ugođaj iz djetinjstva. Jednostavno obožavam to vrijeme na prijelazu iz stare u novu godinu. Jedina je razlika što danas, da bi satima gledao u božićno drvce, ne moram na sebi imati toplu jaknu, kapu i šal, već u tome uživam u toplini doma i u razdoblju koje sam si s tek dva tjedna, koliko je trajalo u djetinjstvu, produljio na nešto više od mjesec dana.

Želim vam sretne i lampicama osvijetljene blagdane!

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici Nema proizvoda u košarici