15. svibnja 2023.

Lena Puhar O’Grady, masline i predivna vila s pogledom na Brijune

Predstavljamo vam prekrasnu kuću za odmor u Istri u koju vas vodimo kroz razgovor s Lenom i uz pomoć predivnih fotografija…

Naš susret s kupcima odveo nas je u Istru. Lena Puhar O’Grady, povjesničarka umjetnosti i arheologinja po struci, zajedno sa svojom obitelji vodi mali obiteljski biznis unutar kojega se bave proizvodnjom vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, u staroj gradskoj jezgri Vodnjana imaju „butigu od ulja“, a nadomak grada, na divnoj lokaciji s pogledom na Brijune, 10 hektara maslinika u kojem se bave oleoturizmom; organiziranim posjetama, interpretacijskim šetnjama uz vođene degustacije i piknik među maslinama.

Na istoj lokaciji, okružena maslinicima, od prošle godine nalazi se i njihova prekrasna kuća za odmor u koju vas vodimo kroz razgovor s Lenom i uz pomoć predivnih fotografija na kojima ćete primijetiti hdizajn postere koji su dekoracija ovog predivnog interijera.

Pokraj Vodnjana s pogledom na Brijune uredili ste prekrasnu vilu za odmor. Odakle ime vile?

Izgradnja vile za odmor, upravo na lokaciji maslinika, bio nam je dugogodišnji san. Vođeni smo bili željom da našim gostima pružimo mogućnost odmora u prirodi, u potpunoj privatnosti i tišini, s nevjerojatnim pogledom na more, a opet sa svime što je potrebno da takav odmor bude potpun, udoban i opuštajući.

Cijelo područje maslinika nosi ime Santa Margherita, po crkvici svete Margarete iz 13. stoljeća koja se nalazi u masliniku. Crkvica je ukrašena srednjovjekovnim freskama, nalazi se između dva predivna stoljetna hrasta i mjesto je divne i smirujuće energije. Naziv za vilu došao je vrlo prirodno – htjeli smo da nosi žensko ime i da odiše istom takvom energijom, te da se u nadoveže na našu priču.

Arhitektura vile ima rustikalne elemente, obloge od ručno obrađenog istarskog kamena, terasu koja podsjeća na baladure, no vila je i dalje suvremen objekt.

Kako ste birali stil i koncept za uređenje interijera?

Uređenje interijera osmislila sam sama; željela sam da interijer bude suvremen, prozračan i čist jer radi se o novoizgrađenoj kući, no nikako hladan i generički. Komadi namještaja su od kvalitetnih materijala, funkcionalni za održavanje, a opet estetski fini, promišljenog dizajna. Kako je Istra još od vremena vladavine republike Venecije bila pod značajnim utjecajem Italije, što je i danas vidljivo u mentalitetu, gastronomiji i arhitektonskoj baštinu, željela sam taj dojam opuštenog odmora kojeg Talijani zovu „la dolce vita“ prenijeti i u uređenje, pa su tako gotovo svi komadi talijanskog dizajna.

Kako ste birali stil i koncept za uređenje interijera?

Arhitektura vile ima rustikalne elemente, obloge od ručno obrađenog istarskog kamena, terasu koja podsjeća na baladure, no vila je i dalje suvremen objekt. Svakako sam željela da prostor odiše toplinom i domaćim, kućnim ugođajem, a to sam nastojala postići uvođenjem boja i tekstura. Krenula sam od palete prirodnog okruženja vile: boje maslinovog lišća – srebrnasto zelene, boje istarske crljenice i tople oker žute koja podsjeća na zalaske sunca. Boje su se lijepo uskladile, pogotovo sa statement mat crnom kuhinjom. Materijali su najfiniji pamuk, vuna i lan…

Koji su bili glavni izazovi u uređenju ove vile?

Nedostatak vremena, odnosno veliki pritisak da projekt bude čim prije gotov i stavi se u uporabu, što znači da sam odluke morala donositi iznimno brzo, a znamo da kada se brzo radi potkradaju se greške. Kuća i prostor trebaju vrijeme da bi zaživjeli. To i očekujem. S vremenom će se neke zamisli i rasporedi mijenjati, i to je u redu.

Kako su naši hdizajn dizajnerski posteri doprinijeli estetici interijera? Kako ste ih birali?

Kako je namještaj obilježio talijanski dizajn, željela sam kroz dekoracije podržati što više hrvatskih brendova. Hdizajn pratim od početka i odmah sam znala da će se divno uklopiti u interijer i biti onaj detalj koji čini razliku. Postavljanje umjetničkih djela u objekt za najam je uvijek nezahvalan zadatak jer s umjetničkim djelom ostvarujemo osoban odnos i reflektira osoban ukus, a prostor koji unajmljujemo mora na neki način zadržati neutralnost u tom smislu. S druge strane, lako je otići u banalnost, generičnost i konfekciju. Hdizajn posteri su zato savršen izbor – autorski su, vizualno i koloristički krasno osmišljeni, a opet svaki ima neku svoju posebnost i priču. Izrada je vrlo kvalitetna, pakiranje pomno osmišljeno da se proizvod ne ošteti prilikom transporta, a odnos cijene i kvalitete izrazito korektan.

Birala sam ih po osjećaju, kako sam ih već zamišljala na različitim pozicijama u vili.

Koji Vam je najdraži poster?

Najdraži poster mi je Ona 3, cijela ta serija mi je zaista divna; minimalistička kompozicija, nježan, ženstven i senzualan motiv, moćan, a nenametljiv. Odmah sam ga vidjela na zidu ispred kade.

Imate li najdraži kutak u vili?

Upravo kada unutar glavne spavaće sobe. Kada sjednete u opuštajuću kupku, u daljini vidite brijunsko otočje… Uz neku opuštajuću glazbu i čašu vina – totalni relax.

Hdizajn pratim od početka i odmah sam znala da će se posteri divno uklopiti u interijer i biti onaj detalj koji čini razliku. Hdizajn posteri su savršen izbor – autorski su, vizualno i koloristički krasno osmišljeni, a opet svaki ima neku svoju posebnost i priču.

Uz vilu nalazi se i predivan maslinik. Vaša priča ne staje samo na uređenju vile već se širi i na posebnu ljubav prema maslini. Možete li nam više ispričati o tome?

Naša priča upravo počinje s ljubavlju prema maslini i maslinovom ulju. Ja sam certificirani kušač maslinovog ulja i moja je velika strast dijeliti svoje spoznaje o ovom divnom proizvodu koji se naširoko koristi, a o kojem se tako malo zna. Kroz naše vođene degustacije i posjete masliniku, mi zapravo pričamo priču o ovom divnom podneblju, o prirodnoj i kulturnoj baštini Istre, o jednom specifičnom načinu života u skladu s prirodom.

Koji su vam idući planovi?

Mnogo ih je! Trenutno na lokaciji maslinika gradimo jedan gospodarski objekt koji će objediniti i proizvodnju i prodaju te omogućiti platformu za razvoj i ponudu brojnih drugih usluga vezanih za edukacije o maslinovom ulju, razne radionice i evente.

U svemu tome nastojimo zadržati zdrav duh, vrijeme za obitelj i odnose s ljudima, veseleći se svakom malom i velikom uspjehu naše male i vrijedne obitelji, s osmijehom na licu i širokog srca.

Foto: Marina Ćosić i Nika Paus
Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici Nema proizvoda u košarici